Movement Charter/Content/Preamble

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Movement Charter/Content/Preamble and the translation is 69% complete.
Outdated translations are marked like this.


Noun Scroll 308110.svg

← Nazad na pregled | Na odjeljak "Vrednosti i načela" →

Wikimedijin pokret usmjeren je na razvoj, čuvanje i širenje globalne dostupnosti slobodnog znanja. Povelja Pokreta Wikimedia postoji kako bi definirala pokret, njegove temeljne vrijednosti i načela. To je formalni društveni sporazum koji objašnjava odnose između subjekata unutar pokreta i njihova prava i odgovornosti. To se podjednako odnosi i na postojeće subjekte i na one koji će biti osnovani.

Povelja postoji uz suglasnost zajednica kojima ona upravlja kroz formalni proces ratifikacije. Povelja pokreta primjenjuje se na sve članove, entitete i tehničke prostore unutar Wikimedijinog pokreta, uključujući ali ne ograničavajući se na suradnike koji rade na sadržaju, projekte, podružnice i Zakladu Wikimedia.

Kako bismo postigli svoj fokus, pokret je razvio širok raspon spremišta znanja ("projekti") na više jezika s različitim fokusima. Projekti se uglavnom vode kroz samoupravljanje u zajednici po pitanju stvaranja i upravljanja sadržajem.

[1]

kao i ponašanje zajednice. Pokret također uključuje organizirane i neformalne grupe usmjerene na određena pitanja ili geografske regije. Uloga ovih skupina je izravno i neizravno poduprijeti projekte.

Ove projekate i grupe nadopunjava sveobuhvatna infrastruktura koja igra nekoliko uloga. Infrastruktura podržava tehničke potrebe pokreta. Infrastruktura osigurava financijska i druga sredstva za kontinuirani razvoj i zadržavanje znanja. Infrastruktura nastoji promicati pravna i regulatorna okruženja koja pokretu i subjektima unutar njega omogućuju djelovanje diljem svijeta. Infrastruktura također podržava suradnike na sadržaju, čitatelje i sve ostale koji su dio globalnog Wikimedijinog pokreta, promičući i unapređujući sigurno i produktivno okruženje u kojem se znanje može dijeliti i konzumirati, tamo gdje lokalni projekt to sâm ne može postići. Priroda i opseg infrastrukturne podrške ograničeni su vrijednostima pokreta, resursima i ograničenjima nametnutim izvan pokreta.

Napomene

 1. This wording has been highlighted as a potential concern by the Wikimedia Foundation Legal department, who proposed the following alternative wording: The projects are built with systems of self-governance. This was on two primary grounds:

  1. Može dovesti vanjske organizacije (osobito zakonodavna tijela) u zabludu da povjeruju da ne postoji tijelo koje je sposobno formalno ispuniti zakonske obveze.
  2. Osim toga, pojam "uglavnom" je prilično nejasan i trenutačno nema susjednih rečenica koje pružaju dovoljno jasnoće u pogledu dosega ili ograničenja lokalne projektne samouprave.

  MCDC vjeruje da su to opravdane zabrinutosti, ali da opće značenje treba ostati.

  PREMA TOME:

  Svi prijedlozi i specifični izrazi koji mogu uhvatiti značenje, a istovremeno zadovoljiti zabrinutost Pravnog odjela bili bi jako cijenjeni.


← Nazad na pregled | Na odjeljak "Vrednosti i načela" →