Mozgalmi Charta/Tartalom/Preambulum

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Charter/Content/Preamble and the translation is 100% complete.


A Wikimedia Mozgalom ("mozgalom") a szabad tudás globális elérhetőségének együttműködésen alapuló megteremtésére, gondozására és bővítésére összpontosít. A mozgalom az alábbiakból áll: szerkesztők, résztvevők, projektek, kapcsolódó szervezetek, hubok, technikai terek, a Wikimedia Alapítvány és más jelenlegi és jövőbeli entitások.

A Wikimedia Mozgalmi Charta ("a Charta") a Wikimedia Mozgalom definíciójára, alapvető értékeire és elveire szolgál. A Charta egy hivatalos megállapodás, amely a Mozgalomban érintett összes szereplő közötti kapcsolatokat, valamint jogaikat és felelősségeiket magyarázza. Ez egyaránt vonatkozik a meglévő entitásokra és a jövőben létrejövő entitásokra.

A Wikimedia Mozgalmi Charta ("a Charta") a Wikimedia Mozgalom definíciójára, alapvető értékeire és elveire szolgál. A Charta egy hivatalos megállapodás, amely a Mozgalomban érintett összes szereplő közötti kapcsolatokat, valamint jogaikat és felelősségeiket magyarázza. Ez egyaránt vonatkozik a meglévő entitásokra és a jövőben létrejövő entitásokra.

A mozgalomban számos, több nyelven és különböző témákra összpontosító, szabadon szerkeszthető információs weboldal található ("projektek"). A projektek nagyrészt önkormányzatiak, a tartalom létrehozásával, kezelésével és a közösségi magatartással kapcsolatban. Egyes szempontokat nem önállóan kezelnek, hanem különböző testületek kezelik, amelyek nyilvánvalóan nem működhetnek a helyi szinten. Ezek a testületek a következők: a projektek egésze; a mozgalom; a Wikimedia Alapítvány; és a Globális Tanács. Mindegyik testületnek a lehető legközelebb kell együttműködnie a résztvevőkkel. A mozgalomban hivatalos és informális csoportok is vannak, amelyek specifikus témákra vagy földrajzi régiókra összpontosítanak. Ezeknek a csoportoknak a szerepe, hogy közvetlenül és közvetve támogassák a projekteket.

A projekteket és csoportokat kiegészíti egy átfogó infrastruktúra, amelynek több szerepe van, többek között:

 • A mozgalom és annak olvasóinak technikai szükségleteinek támogatása, amelyet a következők nyújtanak:
  • A Wikimedia Alapítvány
  • Érdekelt kapcsolódó szervezetek
  • Ösztöndíjasok és alvállalkozók, akik specifikus technikai projekteken dolgoznak
  • Önkéntes fejlesztők, akik MediaWiki kiterjesztéseken, helyi projektekhez írt szkripteken és globális projektek támogatásán dolgoznak
  • Szakterületi technikai támogatási szoftverek (pl. Phabricator)
  • Külső szolgáltatók (pl. GitHub)
 • A tudás folyamatos fejlesztése és megőrzése érdekében pénzügyi és egyéb források biztosítása, beleértve:
  • A WMF, a Wikimedia Alapítvány, a Wikimedia Enterprise és a kapcsolódó szervezetek által végzett adománygyűjtés. Ez magában foglalja a harmadik felektől származó támogatások és szerződések megszerzését és kezelését is.
  • A Wikimedia Alapítvány, a kapcsolódó szervezetek, az informális csoportok és a projekteken belüli önkéntesek által nyújtott készségfejlesztési és kapacitásépítési támogatás.
  • Az egyes kapcsolódó szervezetekre vonatkozó irányelvek, eljárások és útmutatók, amelyeket a kapcsolódó szervezetek, alkalmazottaik és önkénteseik (a felügyelőbizottság tagjai, amennyiben van ilyen) kezelnek.
 • A tudás megosztásának és fogyasztásának biztonságos és hatékony környezetének előmozdítása, ahol nem reális, hogy egy helyi projekt ezt önmagában megtegye, beleértve:
  • Globálisan alkalmazandó politikák, eljárások és irányelvek, amelyeket a globális közösség és a Wikimedia Alapítvány kezel.
  • Az egyes projektekre vonatkozó politikák, eljárások és irányelvek, amelyeket a projektek és önkénteseik kezelnek.
  • A felhasználók és résztvevők biztonságát támogató folyamatok, technikai és humán erőforrások révén.
  • Az egyéni felhasználók számára nyújtott jogi támogatás, és kapcsolattartás a helyi kapcsolódó szervezetekkel.
  • Az olyan jogi és szabályozási változások előmozdítása, amelyek nagyobb és biztonságosabb hozzáférést biztosítanak a szabad tudáshoz.

Az infrastruktúra-támogatás külső korlátok miatt korlátozott. Ugyanakkor a támogatásnak összhangban kell lennie a mozgalom belső értékeivel és erőforrásaival.