Fundraising 2010/Appeal/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Многи људи су ме гледали са подсмехом када сам пре десет година почео да им говорим о Википедији.

Рецимо да су неки пословни људи били скептични према идеји да ће се волонтери из целог света ујединити како би створили невероватну базу људског знања – са једноставним циљем да га поделе са другима.

Без огласа. Без добити. Без агенде.

Десет година након оснивања, Википедију сваког месеца користи више од 380 милиона људи – готово трећина светске популације која има приступ интернету.

То је пета најпопуларнија веб страница на свету. Остале четири су направљене и одржаване захваљујући милијардама уложених долара, бројном особљу и агресивној маркетиншкој кампањи.

Међутим, Википедија није ни налик комерцијалним веб страницама. Створила ју је заједница, писали су је волонтери, измену по измену. Ви сте део наше заједнице. А ја вам се данас обраћам са молбом да заштитите и сачувате Википедију.

Уз наше заједничке напоре, Википедија ће остати бесплатна и без реклама. Можемо да је очувамо отвореном – тако да можете да користите информације са Википедије како год желите. Можемо да јој омогућимо наставак развоја – како би проширила знање свуда, позивајући све да се прикључе.

Сваке године у ово време, обраћамо се вама и осталим члановима Википедијине заједнице да помогнете наш заједнички подухват скромном донацијом од 20, 35, 50 или више долара.

Уколико цените Википедију као извор информација – и као извор инспирације – надам се да ћете реаговати одмах.

Све најбоље,

Џими Вејлс

Оснивач Википедије

П.С. Код Википедије се ради о могућности да људи попут нас ураде изузетне ствари. Људи попут нас пишу Википедију, реч по реч. Људи попут нас је финансирају, донацију по донацију. То је доказ да заједно можемо да променимо свет.